Tijekom prošlog desetljeća svjedočili smo ubrzanom razvoju tehnologije. Pojava novih platformi, tehnoloških inovacija, kao i rješenja i aplikacija koje koriste sportske podatake, postavili su nov način konzumiranja sportskog sadržaja i otkrili nove načine na koje fanovi doživljavaju sport.

Odlazak iz stvarnosti je nužan jer svima pružamo potpuno novo iskustvo, a fanovima mogućnost da uživaju u sportu na nov i privlačan način. Primjerice, virtualna stvarnost fanovima omogućava da konzumiraju sportski sadržaj, druže se i komuniciraju kroz virtualno okruženje, dok će proširena stvarnost stvoriti cijeli novi sloj interakcije između onoga što vidimo i akcije koja se odvija pred nama. Hoće li se naš dnevni boravak uskoro pretvoriti u stadion?

Nadalje, mnogo brže nego što očekujemo, navijači će se moći družiti uživo na utakmicama, ili gdjegod se nalazili, u bilo koje vrijeme, koristeći razne uređaje. Uloga koju podaci i analiza igraju u sportu bit će promijenjena. Stručnjaci su uvjereni da će pristup izuzetno snažnoj “big data infrastrukturi” kao i alatu za umjetnu inteligenciju imati značajan utjecaj na svijet sporta.

No, trebali bismo znati da tu postoji nešto više od pukih brojeva i događaja u stvarnom vremenu kada je riječ o sportskim podacima. Danas, ne samo da obožavatelji traže detaljnije podatke, ali sve više, sportaši i treneri su spremni primjenjivati stroge statistike u svojim programima i treninzima. Doista, razvoj nosive tehnologije pretvara podatke u djelotvorne preporuke, utječući na odnos između trenera, sportaša, sporta pa čak i sportskih fanova.

Strojno učenje i umjetna inteligencija omogućuju stvaranje pametnih platformi za razmjenu poruka, što donosi inovativno i praktično rješenje sportskim entuzijastima i ljudima koji se klade. Tehnologija dopušta razvoj smislenih razgovora između ljudi i računala, stvarajući prirodne interakcije koje su bile nezamislive prije 10 godina. Doista, obožavatelji se sada mogu družiti s robotima iz udobnosti vlastitog dnevnog boravka – pitajte Alexu!

Dovoljno je osnova da se zaključi da će se način na koji pratimo sport i dalje mijenjati. Doista, razvoj vrijednosnih prijedloga temeljenih na suvremenoj tehnologiji, zajedno s sportskim podacima, nastavit će transformaciju ne samo konzumacije sporta već i same sportske aktivnosti.

Sportradar prikuplja milijune podataka u sekundi u stvarnom vremenu i stvara sadržaj za postojeće aplikacije. Vidite li skriveni potencijal u sportskim podacima?

Vaš izazov: Predvidite budućnost, koristite profesionalne sportske podatke bez ograničenja!